Vragen over overstappen


1. Kan ik overstappen van energiecontract als ik nog een contract heb bij mijn huidige energieleverancier?

Het is mogelijk om over te stappen naar een andere energieleveranciers wanneer je nog een energiecontract hebt, met gevolg dat het kan zijn dat je een opzegboete moet betalen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je een opzegboete moet betalen. Er zijn ook energieleveranciers die de opzegboete voor je betalen, waarmee zij het overstappen aantrekkelijker voor je maken. Ook hangt het af van het contract dat je hebt, of je daadwerkelijk een overstapboete moet betalen. Hieronder worden de mogelijke opties in kaart gebracht.

Onbepaalde tijd contract

Wanneer je een contact hebt voor onbepaalde tijd, is het mogelijk om het contract op te zeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Let op want er zijn een aantal energieleveranciers die een opzegtermijn korter dan 30 dagen hebben. De energieleveranciers mogen geen boete in rekening brengen.

Contract met een vaste looptijd

De overstapboete geldt wel bij een contract met een bepaalde looptijd, zoals 1, 2 of 3 jaar. Door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) is de hoogte van de opzegboete die de energieleverancier kunnen eisen bepaald. De prijzen zijn te vinden in de onderstaande tabel. Het is goed om te weten dat deze prijzen per product worden gerekend. Neem je dus zowel gas als stroom af, dan wordt het bedrag verdubbeld.

Resterende looptijd contract Maximale prijs boete (per product)
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 t/m 2 jaar € 75,-
2 t/m 2,5 jaar € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-
Contract dat stilzwijgend is verlengd

Op het moment dat je een contract hebt met een vaste looptijd en de energieleveranciers verlengd het contract stilzwijgend, dan mag de energieleverancier maximaal €50,- rekenen. De energieleverancier moet dan wel aangegeven hebben dat het contract stilzwijgend is verlengt. Dit bedrag is ook weer voor één product en kan daarom maximaal oplopen tot € 100.- voor zowel gas als stroom. Wanneer de energieleverancier je niet heeft ingelicht over het stilzwijgend verlengen, mag de energieleverancier een maximaal bedrag van € 25,- euro in rekening brengen per product.

2. Welke stappen moet ik zetten om over te stappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier wordt nog wel eens gezien als ingewikkeld. Het is daarentegen erg simpel. Het voordeel van overstappen is dat je veel geld kan besparen. Daarbij komt dat het overstappen geheel gratis is. Graag laten we je zien hoe gemakkelijk overstappen is door middel van een 6 stappenplan.

 1. Vergelijk onafhankelijk energieleveranciers
 2. Kies de beste deal en stap over
 3. Je hebt 14 dagen bedenktijd
 4. Het oude contract wordt opgezegd door de nieuwe energieleverancier
 5. Je geeft de meterstanden door
 6. Je bent overgestapt

3. Kost het mij geld als ik overstap naar een andere energieleverancier?

Nee, voor het overstappen naar een nieuwe energieleverancier betaal je geen geld. De energieleveranciers stemmen onderling de administratie af. In het geval dat je nog een contract hebt bij een energieleverancier en over wil stappen naar een andere energieleverancier kan het zijn dat er een boete in rekening wordt gebracht. Deze kosten hebben niets te maken met het overstappen maar met het feit dat je voortijdig overstapt. Voor meer informatie zie vraag 1.

4. Wanneer ik wil overstappen, moet ik dan mijn oude energieleverancier hierover informeren?

Nee, dat is niet nodig. De nieuwe energieleverancier brengt de oude energieleverancier op de hoogte. Onderling regelen zij de administratieve wijzigingen. Je ontvangt van de oude energieleverancier nog wel een eindrekening tot de datum dat je bent overgestapt. In sommige gevallen wordt deze rekening gecombineerd met de jaarafrekening.

5. Als ik overstap naar een andere energieleverancier, moet ik dan zelf de meterstand op nemen?

Ja, je dient zelf de meterstanden door te geven aan de nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier informeert dan je huidige energieleverancier over de meterstanden. De huidige energieleverancier kan dan de eindrekening opmaken. Deze rekening ontvang je binnen 6 weken. Het is aan te raden om deze rekening te controleren aan de hand van de meterstanden die je hebt doorgegeven. Schrijf deze dus goed op of maak bijvoorbeeld een foto.

De nieuwe energieleverancier moet de meterstanden binnen 15 werkdagen doorgeven aan de netbeheerder. Geef dus op tijd je meterstanden door! In het geval dat de meterstanden niet worden doorgegeven kan dit betekenen dat de meterstanden worden ingeschat met gevolg een hogere of lagere rekening.

6. Is het mogelijk om over te stappen als ik ben afgesloten van energie?

Nee, je kan pas overstappen op het moment dat je bent aangesloten op energie. Het dus belangrijk dat je zorgt voor een energieaansluiting. Het is verstandig om energie met elkaar te vergelijken, dit kan door te zoeken naar de beste energieleverancier voor jou.

7. Kan het zijn dat ik zonder stroom en gas zit wanneer ik overstap van energieleverancier?

Nee, je kan niet zonder gas en stroom komen te zitten als je overstap naar een andere energieleverancier. Wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier regelen de leveranciers onderling de administratie. De oude energieleverancier stopt pas met het leveren van energie als de overstap geheel is geregeld. Het enige dat je zelf dient te doen is tijdig de meterstanden doorgeven.

8. Hoe moet ik overstappen als ik zonnepanelen heb of wil?

Wanneer je zonnepanelen hebt, is het ook aan te raden om de energietarieven te vergelijken. Wij zullen stap voor stap uitleggen hoe je moet overstappen of in het geval dat je nog geen zonnepanelen hebt maar het wel van plan bent om aan te schaffen, hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Stap 1: Netto verbruik inschatten

Om het netto verbruik in te schatten moet je allereerst kijken hoeveel stroom en gas je gemiddeld per jaar verbruikt. Hierna kan je inschatten hoeveel de zonnepanelen jaarlijks opwekken. De opgewekte stroom kan afgetrokken worden van het gemiddelde jaarverbruik. Dan kom je uit op het netto verbruik. Je kan zowel op een negatief als positief getal uitkomen. Lever je meer elektriciteit op dan je netto afneemt, dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding.

Stap 2: Energie vergelijken en de beste deal kiezen Denk je meer nodig te hebben dan je opwekt met de zonnepanelen?

Dan kan je in de energievergelijker het netto verbruik invullen. Hiervoor dien je dus eerst de rekensom te maken door het opgewekte stroom van het jaarverbruik af te trekken. Voorbeeld: je hebt een jaarverbruik van 4000 kWh en 3000kWH geleverd aan het net. 4000 kWh – 3000kWh = 1000 kWh verbruik. Dit getal kan je aangeven in de energievergelijker.

Denk je minder nodig te hebben dan je opwerkt met de zonnepanelen?

Dan kan je in de energievergelijker invullen dat je een jaarverbruik hebt van 1kWh. Dit is van belang omdat je wel een contract nodig hebt voor gas en stroom ondanks dat je geen stroom afneemt. Je betaalt in het geval van geen verbruik nog wel het vastrecht voor de energie aansluiting. In de vergelijker kan wel het verwachte gasverbruik worden ingevoerd. Voorbeeld: je hebt een jaarverbruik van 3000 kWh en 4000kWH geleverd aan het net. 3000 kWh – 4000kWh = -1000 kWh verbruik.

Stap 3: Indicatie van het voorschot

Het voorschatbedrag wordt door de leveranciers bepaald aan de hand van gegevens uit eerdere jaren. Wanneer je nog niet heel lang zonnepalen hebt, kan het zijn dat de leverancier hier geen rekening mee houdt. De afname van het verbruik is dan nog niet te zien in het gemiddelde. Bij de meeste energieleverancier kan het geregeld worden om het bedrag van het voorschat al te verlagen. Ook wanneer je verhuist kan je aangeven dat je een lager voorschot bedrag wil betalen. Het kan namelijk zijn dat de energieleverancier kijkt naar het verbruik van de vorige bewoners.

Stap 4: Overstappen, let op!

Het moment van overstappen bij zonnepanelen is erg belangrijk. In de zomer produceren de zonnepanalen door het weer meer dan normaal. Er is daarom een kans dat je meer produceert dan zelf gebruikt. Normaliter is dit niet erg, omdat het salderen wordt berekend over een jaarnota. Nadeel is echter dat wanneer je overstapt, er een tussennota wordt opgemaakt. Op het moment dat je meer produceert komt je verbruik uit op boven de 100%. Dit lijkt niet zo erg alleen betekent dit dat je slechts een vergoeding ontvang van 6 cent per kWh in plaats van de gebruikelijke 23 cent. Het is daarom aan te raden om alleen over te stappen als je niet boven de 100% uitkomt met salderen.

Als laatste is het belangrijk om niet te vergeten om de zonnepanelen te registreren, anders kan je geen terugleververgoeding vragen. Het kan zijn dat de leverancier dit doet, maar dit is niet in alle gevallen zo. De zonnepanelen registeren kan via energieleveren.nl

Vragen over het wisselen van energieleverancier


9. Hoe vaak mag ik wisselen van energieleverancier?

Je kunt zo vaak wisselen als wenselijk is. Echter moet er wel rekening gehouden worden met de contractduur en het opzegtermijn. Wanneer het contract nog loopt, maar je wilt wisselen van energieleverancier, betaal je hier in de meeste gevallen een opzegvergoeding voor. Deze opzegvergoeding verschilt per leveranciers. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met je energieleverancier.

10. Hoe lang duurt het wisselen van energieleverancier?

Vanaf het moment dat je een nieuwe energieleverancier hebt gevonden, duurt het ongeveer 3-4 weken voordat je helemaal bent overgestapt. Binnen een week ontvang je een bevestiging van de energieleverancier per post.

Het is goed om rekening te houden met het verschil tussen overstappen en het doorgeven van een verhuizing. Wanneer je overstapt worden alle administratieve wijzigingen geregeld door de nieuwe energieleverancier. Bij een verhuizing werkt dit anders. Wanneer je gaat verhuizen moet je namelijk zelf het energiecontract opzeggen.

11. Ik ben niet tevreden over mijn energieleveranciers, kan ik nog wisselen?

In principe kan je alleen overstappen als de contractduur is verlopen. Het is dus belangrijk dat je goed let op de contractduur. Wel zou je ervoor kunnen kiezen om tegen betaling het contract vroegtijdig te verbreken. Dit brengt echter veel kosten met zich mee. Kijk bij vraag 1 om te zien welke kosten bij jou van toepassing zijn.

Vragen over verhuizen


12. Wanneer moet ik doorgeven dat ik ga verhuizen?

Wanneer je gaat verhuizen dien je rekening te houden met een aantal zaken betreft energie. Het is belangrijk dat je de energieleverancier tijdig informeert over de verhuizing. Bij de meeste energieleveranciers kan dit al 3 maanden van te voren. Het is handig om te kijken vanaf welk moment je de verhuizing aan kun geven bij jouw energieleverancier.

Een verhuizing moet minimaal twee weken voor de verhuisdatum bekend zijn bij de energieleverancier. In deze twee weken kunnen zij de administratieve wijzigen doorvoeren. Het is aan te raden om je energieleverancier meteen in te lichten wanneer je weet dat je gaat verhuizen. Hoe eerder de energieleverancier op de hoogte is, hoe eerder de wijzigingen kunnen worden verwerkt. Het is aan te raden om energieleveranciers met elkaar te vergelijken op het moment dat je gaat verhuizen. Veel mensen betalen teveel voor energie, dit kan je voorkomen door regelmatig te wisselen van energieleverancier en gebruik te maken van kortingsacties. Kijk wat voor jou de beste energieleverancier is.

13. Wat moet ik doen als ik mijn verhuizing te laat heb doorgegeven aan mijn energieleverancier?

Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk contact op neemt de energieleveranciers om alsnog de verhuizing door te geven. Het te laat doorgeven van de verhuizing kan vervelende gevolgen hebben zoals dat tijdelijk geen energie, kosten van de netbeheerder voor het aansluiten van energie en doorlopende kosten van de oude woning.

Overige vragen


14. Hoe werkt de bedenktijd van 14 dagen?

Na het afsluiten van een energiecontract heb je altijd 14 kalenderdagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat je een officiële bevestiging ontvangt van je energieleverancier. Goed om te weten is dat weekenddagen en eventuele feestdagen ook worden meegeteld in de bedenktijd. Wanneer je de bevestiging van het energiecontract niet meteen via de mail ontvangt maar via de post, dan start de bedenktijd met ingang van de dagtekening.

Op het moment dat je gebruik maakt van de 14 kalenderdagen bedenktijd, krijg je alle betaalde bedragen terug en wordt de levering opgeschort. Echter is er een grote kans dat er nog geen bedragen in rekening zijn gebracht. Het is aan te raden om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een nieuwe energieleveranciers, zodat je niet zonder energiecontract komt te zitten. Opzeggen van het contract dien je zelf te doen door contact op te nemen met de energieleverancier. Dit kan zowel telefonisch als per mail. Het is verstandig om het energiecontract ook schriftelijk op te zeggen.

Er is wel een uitzondering op de regel. Wanneer je met spoed een energiecontract afsluit, geldt de 14 kalenderdagen bedenktijd niet meer. Voor een spoedcontract moet je een formulier invullen om af te zien van de wettelijke bedenktijd, deze kan je per mail versturen naar je energieleverancier zodat zij direct aan kunnen geven bij de netbeheerder dat ze energie gaan leveren. Als je netbeheerder namelijk ziet dat je geen energieleverancier hebt, dan krijg je een brief binnen dat je er zo spoedig mogelijk een moet zoeken, anders sluiten ze je aansluiting af van het elektriciteitsnet. Om weer aangesloten te worden moet je dan extra kosten betalen van een paar honderd euro.

15. Ik heb stadsverwarming, maar wat nu?

Nee, de leverancier voor stadsverwarming kan niet gewijzigd worden. De stadsverwarming wordt geregeld door de regionale netbeheerder. Het is wel mogelijk om alleen elektriciteit af te nemen bij energieleveranciers. Voor een contract voor alleen elektriciteit kun je wel overstappen wanneer de contractduur is verlopen van je huidige contract.

16. Is het verplicht om zowel gas als stroom af te nemen bij dezelfde energieleverancier?

Nee, het is niet verplicht, maar wel mogelijk. Het voordeel van het afnemen van zowel gas als stroom bij dezelfde energieleverancier is dat je vaak hoge kortingen ontvangt. Het kan dan gaan om een welkomstbonus of bijvoorbeeld een mooi cadeau. Daarentegen staat dat een aantal bedrijven juist gespecialiseerd zijn op het gebied van gas of stroom. Welke keuze er wordt gemaakt hangt af van de wensen van de afnemer. Je bent dus vrij om zelf te kiezen. Vergelijk hier alle energieleveranciers.

17. Hoe werkt overstappen voor senioren?

Veel senioren blijven lang bij dezelfde energieleverancier, omdat overstappen wordt gezien als lastig. Dit terwijl overstappen eigenlijk heel makkelijk is met de overstapservice van energieleveranciers. Met de overstapservice wordt de overstap door de nieuwe energieleverancier geregeld, zodat je zelf niets meer hoeft te regelen.

Senioren dienen rekening te houden met een iets hoger energieverbruik dan gemiddeld omdat ze vaker thuis zijn. Het elektriciteit verbruik ligt daarentegen vaak lager, omdat senioren minder apparaten in huis hebben. Het is voor senioren aan te raden om te kiezen voor een energieleverancier met een laag gastarief en uit te gaan van iets meer gasverbruik dan normaal. Het gemiddelde verbruik lig op 3000kWh en 1500ms3. Bij het kiezen van een energieleverancier is het ook handig om te kiezen voor een energieleveranciers met een goede klantenservice. Zodat je goed wordt geholpen als je een vraag hebt. Door middel van het stappenplan kan je zien hoe gemakkelijk overstappen is.

 1. Vergelijk onafhankelijk energieleveranciers
 2. Kies de beste deal en stap over
 3. Je hebt 14 dagen bedenktijd
 4. Het oude contract wordt opgezegd door de nieuwe energieleverancier
 5. Je geeft de meterstanden door
 6. Je bent overgestapt
Meer informatie voor senioren: De beste energieleverancier voor senioren

18. Hoe werkt overstappen voor studenten?

Voor studenten zijn geen extra voordelen voor het afnemen van een energieleverancier. Omdat studenten al genoeg kosten hebben is vaak de beste energieleverancier voor studenten de goedkoopste energieleverancier. Het is verstandig om niet alleen naar het gas en stroomtarief te kijken van de energieleveranciers, maar ook naar of je een welkomstkorting ontvangt. Deze korting wordt in de meeste gevallen verrekend met de jaarafrekening. Door regelmatig over te stappen van energieleverancier kan je als student veel geld besparen. Voor meer informatie: De beste energieleverancier voor studenten

19. Wanneer en hoe krijg ik de welkomstbonus die de energieleverancier heeft beloofd?

De uitbetaling of verrekening van de welkomstbonus is afhankelijk van de energieleverancier. Het kan zijn dat het geld wordt gestort na het voorschot of dat het wordt verrekend bij de jaarafrekening. In de meeste gevallen is er in de actievoorwaarden te vinden hoe de bonus wordt uitbetaald of verrekend. Als het niet te vinden is in de actievoorwaarden kan je altijd contact opnemen met je energieleverancier. Let op: de welkomstbonus vervalt op het moment dat je het contract voortijdig beëindigd.