Europese commissie pleit voor energie-unieDe Europese Commissie heeft een voorstel aangeleverd voor een Europese Energie-Unie. Dit zou inhouden dat de beste energieleverancier in heel Europa gelijk zou moeten zijn.

De beste energieleverancier bij een Energie-Unie

De reden voor een Energie-Unie is de dreiging vanuit Rusland dat de gaskraan dicht gedraaid zou kunnen worden. Daar komt bij dat Europa veel energie moet inkopen en importeren in plaats van dat het zelf schone en goedkope energie opwekt. Het nadeel van een Energie-Unie is dat, om dit voor alle Europese landen te realiseren, sommige landen opofferingen zullen moeten maken om goedkope energie beschikbaar te maken. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld zijn energiebeleid aardig op orde en is de energieaanvoer niet zozeer afhankelijk van derde partijen. Bovendien is de markt al overspoeld met vele energieleveranciers waar het al moeilijk genoeg is om de beste energieleverancier te bepalen. Aan de andere kant wordt de opwekking van energie stukken efficiënter bij een Energie-Unie. Zo heeft bijvoorbeeld Spanje een overschot aan zonne-energie, dit zouden zij binnen de Energie-Unie makkelijk kunnen verhandelen. Daar komt wel bij dat zij minder kernenergie hebben. Een land als Duitsland is bijvoorbeeld fel tegen kernenergie. De diversiteit tussen de huidige energiebeleidsvormen van de Europese landen is te groot om een Energie-Unie makkelijk te maken. Daarbij zou de beste energieleverancier per land kunnen verschillen, bij de grotere landen met meer inwoners zou de ene partij dan weer een groter voordeel hebben dan de ander. De ongelijkheid zal hierdoor blijven bestaan. Voorlopig lijkt het een goed concept dat uiteindelijk niet uitgevoerd zou kunnen worden. Daar komt bij dat het niet ten alle tijden even voordelig uit zal pakken voor de consument.

Het belang van een Energie-Unie

Het grootste belang bij een Energie-Unie is het onafhankelijk zijn van energieleveranciers zoals Saoedi Arabië en Rusland. Zo heeft Poetin onlangs nog gedreigd om via Oekraïne de gaskraan dicht te draaien. Bovendien kunnen we met een goede Europese energiemarkt tot wel 50 miljard euro per jaar besparen. » Bekijk hier de beste energieleverancier van dit moment