Om aan de vraag van groen gas in Nederland te kunnen voorzien is Essent als eerste energieleverancier van Nederland begonnen met het fysiek importeren van groen gas, een duurzame variant van aardgas.

Lees hier meer over groen gas
Lees hier welke energieleveranciers groen gas aanbieden

In Nederland wordt ongeveer 80 miljoen m3 groen gas per jaar geproduceerd, maar volgens Essent bedraagt de vraag naar groen gas ongeveer 100 miljoen m3. Om het verschil van 20 miljoen m3 te kunnen dichten heeft de energieleverancier besloten om groen gas te importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk inclusief de bijbehorende certificaten om te garanderen dat het gas groen is. Wil je zelf ook groen gas ontvangen van Essent? Op de beste energieleverancier kun je het beste aanbod zien.

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en wordt gewonnen door het opwaarderen van biogas zodat dit aan dezelfde kwaliteit als aardgas voldoet. Biogas is methaangas dat wordt gewonnen door een vergisting van hernieuwbare bronnen zoals GFT afval en dierlijke restproducten als koeienmest. Door het biogas te drogen en te zuiveren wordt het op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht en mag het groen gas genoemd worden. Omdat het groene gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas kan het ingevoerd worden op het normale gasnet.

Groen gas productie

Met het oog op de toekomst is het met de hoeveelheid biomassa in Nederland mogelijk om in 2030 1,6 miljard m3 groen gas te produceren, wat neer komt op ongeveer 15% van de vraag naar gas in Nederland. Op dit moment wordt er ongeveer 80 miljoen m3 groen gas per jaar geproduceerd waarvan energieleverancier Essent 13,7 miljoen m3 levert. Essent levert vanaf januari 2017 groen gas aan NS en ProRail voor de verwarming van kantoren, stationsgebouwen en wissels. Hiermee levert Essent 25% van de totale gasafname van NS en ProRail als groen gas.

Levering van groen gas door energieleveranciers

Groen gas wordt naast Essent door verschillende energieleveranciers aangeboden zoals Nuon en Greenchoice. Voor het gebruik voor groen gas wordt meestal wel een kleine meerprijs van nog geen 2 cent per m3 groen gas, wat een verhoging is van nog geen 3% per m3 in tegenstelling tot standaard aardgas.

Maandprijs
€95,56
Meer info
Maandprijs
€97,46
Meer info
Maandprijs
€108,62
Meer info

Met deze ontwikkelingen op het gebied van groen gas zal Essent zijn positie als beste energieleverancier van 2017 alleen maar versterken.