Tegenwoordig wordt het steeds populairder: eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Hierdoor wek je dus stroom op voor thuis waardoor je energierekening lager wordt. Maar hoe werkt dat terugleveren van stroom en het salderen precies?

Salderen van de energierekening

Op je energierekening vind je altijd het aantal kWh wat je energieleverancier aan jou geleverd heeft. De energie die je zelf hebt opgewekt wordt hiervan afgehaald. Dit heet het salderen van de rekening. Salderen is alleen mogelijk wanneer je de energie teruglevert via dezelfde aansluiting als de leverancier levert. Ook wordt niet alle energie die je opwekt gesaldeerd, er is namelijk een grens ingesteld. De grens ligt op de hoeveelheid kWh die je van je leverancier geleverd hebt gekregen.

Wanneer je wilt overstappen naar de beste energieleverancier is het altijd aan te raden om de voorwaarden te bekijken. Zeker met zonnepanelen zitten er nog grote verschillen tussen leveranciers.

Rekenvoorbeeld

Je energieleverancier levert 2500 kWh. Je eigen zonnepanelen leveren 1000 kWh op, hiervan verbruik je zelf 500 kWh en 500 kWh lever je terug op het openbare net. De salderingsgrens is wat je leverancier geleverd heeft, dus 2500 kWh. Je moet dan nog betalen voor 2000 kWh.

Terugleveren van stroom

Nederland is voorloper op het gebied van terugleveren van stroom, je kunt namelijk ten alle tijde je zelf opgewekte stroom terugleveren op het openbare net. Wanneer je na het salderen nog energie ‘over houdt’ krijg je een terugleververgoeding. Je energieleverancier mag zelf de terugleververgoeding bepalen.

Let echter op dat dit vaak aan de lage kant is. Vanuit de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt wel opgelegd dat er een redelijke vergoeding gegeven moet worden. Houdt hierbij echter rekening mee dat 5 tot 8 cent per kWh al redelijk is. Het is daarom aan te raden om niet meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig is voor je eigen jaarlijkse verbruik.

Pure Energie is de beste energieleverancier voor terugleveren van stroom

In onderstaande tabel hebben wij een overzicht gemaakt per energieleverancier wat ze hanteren voor een terugleververgoeding. Alle leveranciers maken onderscheid voor een dubbele meter.

Het onderscheid met een dubbele meter houdt in of de leverancier rekening houdt met de opwekking en het verbruik in piek- en daluren of niet.

Leverancier Terugleververgoeding
eon_logo 7 ct per kWh
engie_logo Kale leveringstarief
energiedirect_logo 6 ct per kWh
essent_logo 7 ct per kWh
greenchoice_logo 11 ct per kWh
nle_logo Kale leveringstarief
nuon_logo 7 ct per kWh
oxxio_logo Kale leveringstarief
pure-energie_logo 12 ct (tot 1500 kWh) daarna kale leveringstarief
querrent_logo 10 ct per kWh

Gezien alle voorwaarden die de leveranciers hebben op het gebied van zonnepanelen, salderen en de terugleververgoeding zijn we tot de conclusie gekomen dat Pure Energie de beste energieleverancier is voor het terugleveren van stroom.

Maandprijs
103,58
Meer info